Kuchnia

KUCHNIA NA CODZIEŃ

Kotleciki Szu Szu
Kotleciki te mają nieco ciekawą nazwę, która zapewne wzięła się od tego, że szuszu, raz dwa i obiad gotowy w parę minut ;) Jest to szybki obiad, idealny dla amatorów kurczaka. Są to nieco inne kotlety niż tradycyjne kotlety drobiowe z filetów piersi kurczaka, ale smakują równie pysznie, a może nawet i lepiej? W smaku przypominają mi coś pośredniego między nuggetsami a kotletami siekanymi. Kotleciki szu szu są tak soczyste, że aż wręcz rozpływają się w ustach. Zaś ich panierka jest aromatyczna i pyszna, o lekko czosnkowej nucie. Także nie czekajcie zbyt długo i może już dziś albo jutro wypróbujcie przepis na smaczne, drobiowe kotleciki szu szu. Wasza rodzinka na pewno będzie zachwycona z takiego obiadu!



Kotleciki Szu Szu – Składniki:
Składniki na marynatę:

2 żółtka
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
szczypta pieprzu chilli cayenne (można pominąć wedle uznania)
2 łyżki oleju rzepakowego do marynaty
Dodatkowe składniki:

1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 600 g
olej rzepakowy do smażenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation