Kuchnia

KUCHNIA NA CODZIEŃ

Kotlety z ziemniaków i pieczarek

Składniki:
ok. 0,5 kg ziemniaków
ok. 300 g. pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
jajko
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, przepuszczam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem. Pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami i podsmażam do odparowania wody na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone dodaję do ziemniaków razem z posiekaną natką, jajkiem i przyprawami. Mieszam wszystko na jednolitą masę, dodaję obie mąki, mieszam jeszcze raz. Masa będzie dość klejąca. Do miseczki wsypuję bułkę tartą. Łyżką nabieram porcję masy, przekładam ją do miseczki z bułką i lekko panieruję. Tak powstałe kulki przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, smażę po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Po usmażeniu kotlety przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation