Kuchnia

Obiad

Makaron w sosie dyniowym z szynką parmeńską

Składniki
makaron jajeczny - 1 opakowanie
dynia - 400 g
cebula - 1 szt
czosnek - 1 szt
mascarpone - 4 łyżki
parmezan - 3 łyżki
szynka parmeńska - 6 plastrów
oliwa - 3 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Na oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę szynkę, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj dynię i smaż pod przykryciem, aż stanie się miękka, ale nie rozpadnie się zupełnie.
Dodaj mascarpone oraz tarty parmezan. Wymieszaj, dopraw do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej nieco wody.
Sos podawaj z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem (sugeruję tagliatelle), dodatkowo możesz skropić go oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation