Kuchnia

Obiad

Omlet włoski z cukinią
Składniki:


1 średnia cukinia
4 jajka
4 łyżki tartego parmezanu
5 łyżek oliwy
¼ czerwonej papryki
Szczypta suszonego oregano i czosnku granulowanego
Sól, pieprz

Ponadto:

20 dag gotowanej szynki
1 duży pomidor
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i pokrój w plasterki. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oregano. Jajka ubij z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i startym parmezanem a następnie dodaj cukinię.

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wlej masę jajeczną z cukinią. Smaż kilka minut, aż lekko się zetnie. Następnie dodaj paprykę i przewróć na druga stronę.

Szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj obrany i pokrojony drobno pomidor. Duś razem 2-3 minuty. Omlet zsuń na talerz, pokrój na porcje. Podawaj z podsmażona szynką.

Taki omlet podaję na śniadanie lub na ciepłą kolację. Jest pyszny i zdrowy.

mama Marika
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation