Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

CIASTO Z JAGODAMI I KREMEM

biszkopt:
6 jajek,
¾ szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
1 łyżka cukru waniliowego,
3 łyżki oleju,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli

krem:
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
500ml mleka,
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
2/3 szklanki cukru pudru

wierzch:
700g jagód,
2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych


Upiec biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal miksując, dodawać po jednym żółtku i po trochę cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodać olej oraz przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką, aż ciasto będzie jednolite i puszyste.
Formę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przygotować krem: W ½ szklance mleka wymieszać budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budyń i gotować chwilę, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do zupełnego wystudzenia – aż osiągnie temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem dokładnie miksując, aż powstanie puszysty krem.

Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Powinna zacząć lekko tężeć – w przypadku upałów można wystudzoną, lecz płynną galaretkę wstawić na chwilę do lodówki.

Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osączyć.
Na wystudzony biszkopt nałożyć krem, a na krem borówki. Całość zaleć tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation