Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Pieczony pasztet z wątróbek drobiowych

Skład­niki:

500 g wątróbki z kurczaka
250 g wątróbki z gęsi
250 g suro­wego boczku
1 cebula
1 bułka
1 jajko
200 ml mleka
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka star­tej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Spo­sób przygotowania:

1. Kro­imy boczek na pla­sterki i pod­sma­żamy na patelni. Może się deli­kat­nie przy­ru­mie­nić. Ścią­gamy go i zosta­wiamy do przestudzenia.

2. Umyte, oczysz­czone i wysu­szone wątróbki oraz pokro­joną cebulę pod­sma­żamy na tej samej patelni, na któ­rej sma­ży­li­śmy boczek. Gdy wątróbki się zetną na zewnątrz, odkła­damy całość do przestudzenia.

3. Nama­czamy bułkę w mleku.

4. Prze­stu­dzony boczek, wątróbki, cebulę oraz odci­śniętą z mleka bułkę mie­limy w maszynce.

5. Powstałą po mie­le­niu masę dopra­wiamy solą, pie­przem, maje­ran­kiem, gałką musz­ka­to­łową, wbi­jamy do niej jajko i całość dokład­nie mieszamy.

6. Naszą masę prze­kła­damy do natłusz­czo­nej i posy­pa­nej bułką tartą foremki i całość umiesz­czamy w pie­kar­niku nagrza­nym do 180 stopni na około 40 – 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation