Kuchnia

Babeczki, muffiny, cupcakes, rurki, pączki, oponki & wszystko to, co małe i pełne smaku

elqaimat... - pączki, faworki

2 szkl. mąki
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka suszonych drożdży
1 1/2 szkl. mleka (albo wody + 1 łyż. mleka w proszku)
szczypta mielonego kardamonu
szczypta szafranu

wszystkie składniki mieszamy w misce. Przykrywamy i odstawiamy aby wyrosło na 1-4 godz (u mnie stało trochę ponad godzinkę). Na gorący olej wykładamy łyżką porcje ciasta i smażymy. Najlepiej na średnim ogniu aby nie przypalić skórki i uniknąć surowego wnętrza. Odsączyć na papierowym ręczniku...

Swoje słodkości polałam sosem który proponowała Sarcia do przepysznych algierskich "placuszków" baghrir z płynnego miodu z dodatkiem roztopionego masła i wyciśniętym sokiem z cytryny...

*** ekstrakt waniliowy możemy zastąpić aromatem kokosowym, a kardamon-cynamonem. W oryginalnym przepisie jest mleko w proszku i woda które możemy po prostu zastąpić zwykłym mlekiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation