Kuchnia

Pysznie

Kotlety mielone z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

0,5 kg mięsa mielonego (z indyka)
6 suszonych pomidorów
1 czerstwa kajzerka namoczona i odciśnięta z mleka
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej (+ do obtoczenia kotletów)
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
oliwa


Pomidory pokroić drobno, przecisnąć ząbki czosnku. Do pomidorów dodać mięso, odciśniętą bułkę i jajko, doprawić i dokładnie wyrobić. Jeśli mięso będzie za 'rzadkie' dodać bułkę tartą. Z mięsa uformować kotlety mielone, obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kotlety z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (nasmarowanego odrobiną oliwy) i piec w temperaturze 180 st. C przez około 25-30 min. Podawać z różnymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation