Kuchnia

Pysznie

Wege pasta z cukinią, cieciorką i suszonym pomidorem | gotuj zdrowo!

Składniki na ok. litrowy słoik

2 średnie cukinie
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
6 pomidorów suszonych z zalewy
1 ząbek czosnku
sól morska do smaku
kilka listków bazylii, suszone oregano
4 orzechy włoskie lub nasiona słonecznika
1/3 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Cukinię pokrój w kawałki i wytnij gniazda nasienne, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i dopraw delikatnie oliwą, solą morską i suszonym oregano roztartym w dłoniach. Piecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 180 stopni.

Do słoika dodaj upieczoną cukinię, ugotowaną cieciorkę, suszony pomidor z zalewy, uprażone na suchej patelni orzechy włoskie, czosnek i listki świeżej bazylii. Wlej oliwę, dopraw solą, możesz dodać jeszcze do smaku odrobinę suszonego oregano i zmiksuj wszystko na jednolitą lub nieco rustykalną masę według uznania.

Wege pastę serwuj do kanapek lub do ugotowanej kaszy jaglanej. Możesz ją przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation