Kuchnia

Pysznie

Krem z białych szparagów

Składniki na 3- 4 porcje:
500g białych szparagów
¾ litra wody
10g masła
125g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
sól, pieprz
ewentualnie szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki (nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Łupiny i odcięte końcówki ugotować w ¾ litra osolonej wody z dodatkiem masła i ewentualnie cukru. Wywar odcedzić lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową.
Do wywaru wrzucić szparagi i gotować około 15 min. Zupę zmiksować blenderem.
Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.
Uwaga: Można również odłożyć parę kawałków szparagów i dodać w całości do zupy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation