Kuchnia

tort

Muffinki z pieczarkami i orzechami

Cupcake
200 g orzechów laskowych
150 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
300 ml maślanki
90 ml oleju słonecznikowego
sól

Topping
100 g pieczarek
1 szalotka
1/2 wiązki szczypiorku
1 łyżka oliwy
szczypta kminku
sól i świeżo mielony pieprz
1 op serka Philadalphia
1 garstka orzechów laskowych

Cupcake
Nagrzać piekarnik do 180 st. Orzechy laskowe upiec na złoty kolor w piekarniku, przez 5 min. Połowę orzechów przełożyć do blendera, zmiksować, resztę drobno posiekać. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksowanymi orzechami. W osobnej misce wymieszać jajka z maślanką i olejem. Wymieszać z mąką na gładką masę, dodać posiekane orzechy i sól. Przelać do natłuszczonych i opruszonych mąką foremek i umieścić w piekarniku. Piec 25 min.

Topping
Szalotkę obrać i drobno posiekać, pieczarki pokroić na drobne kawałki. Podgrzać olej na patelni i usmażyć pieczarki z szalotką. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem, ostudzić. Wymieszać z serem. Szczypiorek posiekać, orzechy przekroić na pół.

Ostudzone babeczki, udekorować 1 łyżką sera z pieczarkami i orzechem laskowym oraz posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation