Kuchnia

18:00

Muffinki z owocami goji


4 kopiaste łyżki otrąb owsianych
2 kopiaste łyżki otrąb pszennych
1 serek wiejski light (150g)
2 jajka (osobno żółtka i białka)
2 płaskie łyżki ksylitolu
1/2 opakowania drożdży suszonych
2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka homo
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
kilka kropli aromatu waniliowego
2-3 łyżki suszonych owoców goji

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Wszystkie składniki oprócz białek i owoców goji zmiksować na gładką masę - grudni serka wiejskiego powinny się rozbić. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Do masy otrębowej dodajemy owoce goji oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników na gładką masę. Wykładamy do foremek (u mnie silikonowe, standardowej wielkości, wyszło ok. 10 sztuk) - możemy nakładać do pełna, gdyż muffinki nie rosną zbyt dużo, robi się jedynie "górka". Wkładamy do nagrzanego piekarnika, a po 10 minutach skręcamy temperaturę do 150ºC i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Z foremek wyciągamy dopiero jak ostygną.
Muffinki mogą nieco popękać na wierzchu - nie ma powodów do obaw, to zjawisko normalne.
Jednorazowo można zjeść połowę muffinek.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation