Kuchnia

torty

Sernik na zimno z truskawkami - I Love Bake
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA SERNIK:

1 kg serka mielonego np. z wiaderka (użyłam Vitello z wanilią)
1 szklanka kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

1 galaretka truskawkowa
450 ml gorącej wody
ok. 100 g biszkoptów
ok. 300 g truskawek

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. W tortownicy o śr. 24-26 cm układamy na dnie biszkopty. Wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na min kilka godzin lub całą noc. Sernik podajemy udekorowany truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation