Kuchnia

torty

Tort Williams
Składniki (tortownica 24 cm):

Spód:

3 jajka
5 łyżek mielonych orzechów laskowych
3 łyżki cukru pudru



Masa biała:

200 g białej czekolady
250 g mascarpone
200 g śmietany kremówki



Masa czekoladowa:

200 g gorzkiej czekolady
400 g śmietany kremówki
500 g mascarpone



Dodatkowo:

orzechy laskowe (ok 50 - 100 g)
kakao
2 - 3 gruszki Williams
sok z 1 cytryny




Wykonanie:



Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Wsypujemy mielone orzechy i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Upieczony biszkopt studzimy na kratce.



Tortownicę myjemy i osuszamy. Na dno wkładamy ostudzony biszkopt (zdejmujemy papier do pieczenia). Na biszkopt kładziemy podprażone i przekrojone na pół orzechy laskowe. Szykujemy masy.



Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy. Przestudzoną czekoladę miksujemy z mascarpone a następnie dodajmy do ubitej śmietany. Ubijamy całość przez chwilę razem na niższych obrotach. Masę przekładamy na orzechy.



Gruszki obieramy i kroimy na ósemki. Wkładamy do soku z cytryny. Wyjmujemy i układamy na białej masie.



Szykujemy masę czekoladową. Robimy ją dokładnie tak samo jak masę białą. Gotową masę przekładamy na gruszki i wyrównujemy górę. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Ciepłym nożem oddzielamy tort od obręczy tortownicy. Wyjmujemy z tortownicy i posypujemy przesianym kakao. Boki tortu obsypywałam w następujący sposób. Tort postawiłam na ręcznikach papierowych. Dookoła rozsypałam przesiane kakao. Energicznie podnosiłam ręcznik tak, aby kakao obsypywało boki tortu. Czynność należy powtarzać kilka razy.



Wierzch tortu udekorować orzechami i gruszką skropioną sokiem z cytryny.





Kilka uwag:

Gruszki można gotować przez chwilę w syropie. Ten sposób wydaje mi się jednak lepszy, bo gruszki będą bardziej miękkie.

Do masy czekoladowej możecie dodać odrobinę cukru pudru. Polecam sprawdzić masę przed nałożeniem. Zależy to od indywidualnych preferencji.

Kakao polecam posypać kilka godzin przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation