Kuchnia
torty
Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami - PRZEPIS - MC
Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
210g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (używam Dr.Oetker)
Krem:
250g śmietanki kremówki 36%
250g naturalnego jogurtu
250-300g umytych borówek (można użyć innych owoców jagodowych)
4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 kropla pasty waniliowej (jeśli nie mamy, pomijamy)
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
jeśli chcemy mieć ładne rozetki na torcie lub tort będzie wieziony i jest gorąco, radzę dodać 2 fixy do śmietany (można też usztywnić śmietanę odrobiną rozpuszczonej żelatyny)
Dodatkowo:
poszatkowane pistacje
po około 150-200g borówki i jeżyny
tort-z-borowkami7
Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
4. Dwie tortownice o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte biszkopty wyjąć z blaszek i wyrównać wierzch (patrz Film). Większy, wyższy biszkopt przekroić w poziomie, tak otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Do nasączenia:
6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
7. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
9. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymierzać (patrz FILM). Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu, wymieszać.
10. Do ubitej śmietanki dodać jogurt i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać owoce, wymieszać i połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem.
11. Drugi biszkopt w blaszce nasączyć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni nasączony biszkopt (patrz FILM) i lekko docisnąć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Wierzch i boki:
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Dodać aromat, wymieszać.
13. 2/3 śmietany posmarować wierzch i boki tortu, używam do tego długiej szpatułki. Do wygładzenia boków używam prostokątnej metalowej szpatułki-skrobaka (patrz FILM).
14. Pozostałą śmietanę przełożyć do woreczka z metalową końcówkę Wilton M1 i wycisnąć ozdobne rozetki (patrz FILM) . Wierzch udekorować owocami i posypać pistacjami.
15. Tort wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
MA==