Kuchnia

Kicia w kuchni na Śniadanie

Buraczano-kakaowe pancakes (bez glutenu, bez cukru)

CIASTO

5 jajek
1 ugotowany i starty burak
2 łyżeczki aromatu migdałowego na bazie oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki mąki kokosowej
2 łyżeczki mąki migdałowej
2 łyżeczki surowego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli
SOS

60 ml rozpuszczonego mleka kokosowego
2 łyżeczki masła migdałowego

Do blendera wrzucamy starty korzeń buraka, wbijamy jajka, dodajemy aromat i sok z cytryny. Miksujemy dokładnie aż uzyskamy jednolitą masę.

W miseczce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy stopniowo do mokrych cały czas miksując. Mąka kokosowa powinna nasiąknąć płynami dzięki czemu ciasto będzie gęste i puszyste. Pancakes smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią, na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym.

Rozpuszczone, ostudzone mleko kokosowe miksujemy razem z masłem z migdałów i polewamy gotowe pancakes.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation