Kuchnia

Kicia w kuchni na Śniadanie

Tartaletki kokosowe z pastą awokado-jajeczną

Składniki

CIASTO

2 jajka
2-3 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól i pieprz
1/4 łyżeczki płatków chilli
NADZIENIE

1 dojrzałe awokado
3 jajka ugotowane na twardo
garść kiełków lucerny
sól i pieprz

Składniki na ciasto miksujemy razem w blenderze. Powinno być dość gęste i lepkie, jak ciastolina. Jeśli ciasto będzie się kruszyć już przed upieczeniem to może się okazać, że po przyrządzeniu będzie zbyt suche. Gotowym ciastem wykładamy metalową formę na muffiny (nasmarowaną olejem kokosowym) tak, aby uzyskać kształt tartaletek. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 15 minut.

Ugotowane jajka miksujemy w blenderze razem z miąższem awokado i przyprawami. Na koniec dodajemy kiełki i mieszamy dokładnie.

Pastę nakładamy do ostudzonych tartaletek. Na wierzchu można ułożyć ćwiartkę pomidorka, która świetnie kontrastuje z nadzieniem (nie tylko kolorystycznie ;) ).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation