Kuchnia

ciasta

Jogurtowy placek z rabarbaremJogurtowy placek z rabarbarem

5 jaj
400g cukru (zmniejszyłam ilość do 350 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 ml oleju roślinnego
220 g jogurtu naturalnego (dałam gęsty, typu „grecki”)
500 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500 g rabarbaru
2 łyżki cukru brązowego
ok. 50 g płatków migdałowych

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blaszkę (ok. 35 x 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 1 - 1,5 cm grubości. Posypać 2 łyżkami cukru – wymieszać.
Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno olej roślinny, jogurt, oraz ekstrakt waniliowy.
Ciągle ucierając – dodawać po trochę mąki.
Na koniec włożyć całą pianę i bardzo delikatnie wymieszać masę (najlepiej ręcznie łopatką silikonową).
Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, Na wierzchu rozłożyć rabarbar. Posypać migdałami w płatkach.
Piec ok. 45 - 50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło – przykryć z wierzch folią aluminiową.
Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation