Kuchnia

ciasta

Szybkie ciasto z rabarbarem
Składniki: ( foremka 19x19 cm)

2 duże jajka
90 g cukru
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:

300 g rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
cukier brązowy do posypania

Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. To najistotniejszy etap w tym cieście, dlatego zwróćcie uwagę, by jajka były porządnie ubite. Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

Do miski z rabarbarem dodać 2 łyżki budyniu waniliowego, wymieszać. Nadmiar płynu odlać a rabarbar ułożyć na cieście.

Na wierzch zetrzeć zimne masło ( na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a najlepiej obieraczką do warzyw). Całość posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation