Kuchnia

Kuchnia

Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu) | Smakołyki Bereniki

Borówki lub inne owoce (odsączone!)

Keksówka o wymiarach: 20x11x7,5cm

SKŁADNIKI:
225 g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100 g cukru
2 jajka
150 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g borówek

WYKONANIE:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt. Ponownie krótko zmiksować.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia składników.
3. Borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką.
4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta. Na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek. Wyłożyć 1/3 ciasta. Ponownie wysypać 1/3 borówek. Wyłożyć resztę ciasta i na wierzchu ułożyć pozostałe borówki.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation