Architektura

przepisy

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU http://cookmagazine.pl/krem-z-zielonego-groszku/

Składniki:

300 g zielonego groszku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 średnie pory
1-2 ziemniaki
bulion warzywny
1/2 szklanki śmietanki
nieduży pęczek bazylii
sól, świeżo mielony czarny pieprz
do podania: kilka kromek ciabatty, mozzarella


Przygotowanie:

Pory kroimy w paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pory i podsmażamy lekko. Dodajemy ziemniaki i 2 szklanki bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy groszek (kilka łyżek możemy zostawić do dekoracji) i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię i miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i – w razie potrzeby – nieco więcej bulionu.
Ciabattę skrapiamy oliwą i grillujemy lub chwilę podpiekamy. Na gorących grzankach układamy plasterki mozzarelli, hojnie przyprawiamy pieprzem.
Krem z zielonego groszku podajemy udekorowany bazylią, z grzankami i mozzarellą.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation