Architektura

przepisy

  Surówka kowelska z buraków

SURÓWKA KOWELSKA Z BURAKÓW
4 buraki średniej wielkości,
4 ogórki kiszone,
2 jabłka,
1 czerwona cebula,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku,
1 łyżka musztardy,
2-3 łyżki majonezu (lub pół na pół majonez i jogurt),
½ łyżeczki cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku

Buraki ugotować lub upiec w piekarniku, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki i jabłka pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę drobno posiekać.
Wszystkie warzywa umieścić w misce, dodać natkę lub szczypiorek i wymieszać.
Majonez wymieszać z musztardą, cukrem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Powstałym sosem polać sałatkę i wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation