Kuchnia

Ciasta bez pieczenia

Pani Walewska bez pieczenia, czyli pychotka na herbatnikach
Przepis
Składniki:

◾herbatniki na 3 warstwy, około 75 sztuk
◾słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - około 400 ml
◾10 bez
◾paczka migdałów w płatkach - 100 g
◾łyżka masła

na krem:

◾3 łyżki mąki pszennej
◾2 łyżki mąki ziemniaczanej
◾2 żółtka
◾2 łyżki cukru
◾cukier waniliowy (1 opakowanie)
◾kostka masła (temperatura pokojowa) - 200 gram
◾500 ml mleka





Wykonanie:




Krem:

Szklankę mleka wstawić w garnuszku na palnik, dodać cukier i zagotować. Drugie 250 ml mleka natomiast zmiksować z mąkami i żółtkami, dodać do gotującego się mleka, mieszać do zagotowania i zgęstnięcia. Odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać chłodną już masę stale miksując.




Ciasto:

Z kremu odłożyć 3-4 łyżki (tyle by wystarczyło pokryć cienką warstwą wierzch ciasta), pozostały podzielić na 2 równe części. Bezy pokruszyć. Migdały zarumienić na patelni ( z dodatkiem łyżki masła).




Układać warstwowo według kolejności:

◾1 warstwa herbatników
◾połowa kremu
◾połowa dżemu
◾2 warstwa herbatników
◾druga część kremu
◾druga połowa dżemu
◾trzecia warstwa herbatników
◾3 łyżki kremu
◾pokruszone bezy
◾migdały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation