Kuchnia

Ciasta bez pieczenia

Czekoladowy sernik jogurtowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
60g okrągłych biszkoptów
50g masła
2 płaskie łyżeczki kakao

MASA CZEKOLADOWA
500g jogurtu greckiego
100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
100g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny
4 łyżki soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy

starta czekolada do dekoracji
Wykonanie:

- jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić
- biszkopty wymieszać z masłem, dodać kakao, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach (lub tylko na spodzie) papierem do pieczenia
- masę biszkoptową przełożyć do tortownicy, łyżeczką lub dłonią wylepić całe dno, formując jednolity spód
- spód biszkoptowy schłodzić
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady, dodawać stopniowo jogurt, mieszając do połączenia się składników
- do masy czekoladowej dodać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy, wszystko wymieszać
- żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno zagotować), lekko ostudzić

- do ostudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy czekoladowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty masy, dokładnie wymieszać
- masę czekoladową przełożyć na schłodzony spód biszkoptowy, wyrównać, schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
- przed podaniem sernik udekorować niewielką ilością startej czekolady
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation