Kuchnia

Niam

Naleśniki Z Ciasta Parzonego — Na Maślance | Karo In The Kitchen


SKŁADNIKI na 16 dużych naleśników

3 jajka klasy wagowej M
3 szklanki maślanki
3 1/3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki wrzącego mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/4 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła



Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste. Do miski należy wbić całe jajka, wsypać sól, cukier i mąkę oraz wlać maślankę. Ciasto trzeba rozbić trzepaczką balonową lub mikserem do czasu, aż będzie idealnie gładkie. Wrzące mleko łączymy z łyżeczką sody oczyszczonej i dodajemy je do ciasta, ciągle ubijając. Teraz można dodać olej lub rozpuszczone masło i dalej całość ubić, aż ciasto będzie w pełni połączone i idealnie gładkie.



Jak każde ciasto naleśnikowe tak i to możecie odstawić i smażyć naleśniki wtedy, kiedy Wam wygodnie. Ewentualnie poczekać jak ciasto ostygnie, wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się nawet na drugi dzień, na przykład szykując naleśniki na śniadanie.
nalesniki_parzone5

Tym razem naleśniki zjedliśmy z kremem kasztanowym, polane słodką śmietanką i sosem karmelowym oraz ze świeżymi owocami. Tak, ten obiad to była czysta rozpusta! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation