Kuchnia

KUCHNIA

Zupa z natki pietruszki

3 dorodne pęczki natki pietruszki
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
2-3 ziemniaki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
pół szklanki śmietanki kremówki
4 plasterki słoniny (niekoniecznie)
2 jajka do podania
sól i pieprz do smaku

Natkę umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić szalotki. Dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobniony czosnek i bulion. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dwa pęczki natki pokroić i wrzucić do zupy. Zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować. Pozostały pęczek natki bardzo drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać śmietankę. Słoninę pokroić w kosteczkę i wytopić na skwarki. Jajka ugotować na twardo. Podawać zupę ciepłą ale nie gorącą z jajkiem i skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation