Kuchnia

Przepisy

Tortilla z chrupiącym kurczakiem

Składniki:
4 placki tortilli pszennej
2 pojedyncze piersi z kurczaka
jajko
mąka
bułka tarta
4 plastry sera koziego (może być żółty, ja daje kozi bo nadaje wyrazistości potrawie)
sałata (ja dałam tym razem rzymską ale świetnie będzie pasowała również pekińska)
zielony ogórek lub korniszony
pomidor
przyprawy: sól, pieprze, bazylia

Sos czosnkowo-pomidorowo-majonezowy:
5 łyżek majonezu
2 łyżki ketchupu
jeden ząbek czosnku
sól

Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Odstawiamy w marynacie na pół godziny do lodówki. Następnie wszystkie kawałki panierujemy i smażymy na oliwie z oliwek.
W międzyczasie wszystkie składniki sosu mieszamy, przepuszczając przez praskę ząbek czosnku i doprawiając do smaku solą. Tortillę wkładamy na 10 sekund do piekarnika, wyjmujemy podgrzaną.
Placek kładziemy na złotku, smarujemy sosem, kładziemy poszarpaną sałatę, pokrojony w paski ogórek, pomidor i ser, dodajemy kurczaka. Na wierzch nakładamy jeszcze troszkę sosu. Tortille zwijamy końcami do środka, podwijając spód. Zawijamy w złotko i pałaszujemy!
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation