Kuchnia

Kuchnia

Skład (dla czterech osób):
duża garść czarnych oliwek z pestkami
duża garść karczochów dobrej jakości w oliwie (polecam te sardyńskie od włoskich specjałów)
duża garść suszonych pomidorów
5 ząbków czosnku
2 czubate łyżki stołowe przypraw prowansalskich z dodatkiem papryki pepperencino
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa miodu
2 natki pietruszki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Oliwki oddzielam od pestek, kroję czosnek i suszone pomidory. Na średnio rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, dodaję czosnek, przyprawy prowansalskie z peperoncino oraz suszone pomidory. Podsmażam na małym ogniu. W międzyczasie wstawiam makaron do garnka z gotującą się wodą. Na patelnie dodaję oliwki, karczochy i miód. Mieszam i zostawiam na kilka minut na bardzo małym ogniu (w razie potrzeby można dodać łyżkę oliwy lub dwie łyżki bulionu). Odcedzam makaron i przekładam go na patelnię (nigdy na odwrót!). Dodaję grubo poszatkowaną pietruszkę i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation