Kuchnia

Kuchnia

zielone placuszki z młodym szpinakiem i świeżymi ziołami

1 szklanka liści młodego szpinaku (taka spora 1-2 garście)
garść liści bazylii, natki pietruszki, kolendry lub innych ulubionych świeżych ziół
½ szklanki kefiru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko od szczęśliwej kury
1,5 szklanki ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
1 łyżka soku z cytryny
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
ulubiony olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

Listki szpinaku i ziół umyj i osusz na sicie. Wrzuć je do miksera (końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj ze sobą. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj na rozgrzany tłuszcz ciasto. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby dokładanie usunąć nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują z ziołowym pesto, chutney lub jogurtem bałkańskim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation