Kuchnia

Kurczak indyk i inne

składniki:

2 duże piersi kurczaka
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1/2 szklanki wody
kilka kropel sosu sojowego słonego
50 gram sezamu
sól
pieprz
olej do smażenia

wykonanie:

Piersi kurczaka umyć i pokroić na mniejsze ok. 3cm kawałki (wychodzi tego dużo ok. 30 kawałków).
Przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać odrobinę oleju na patelni i przesmażyć mięso, nie na rumiano, tylko tyle, żeby nie były surowe w środku.

Przygotować ciasto: Obie mąki wymieszać w misce razem z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, wlać wodę i wszystko wymieszać mikserem, ciasto powinno być gęste.
Wlać kilka kropel sosu sojowego, nie trzeba dodawać soli, jeśli sos jest słony, wsypać sezami wszystko wymieszać łyżką.

Do ciasta wrzucić kawałki kurczaka, dobrze wymieszać, tak żeby ciasto dokładnie pokryło całość.

Do rondla wlać olej, na tyle dużo, żeby kurczak był w nim zanurzony chociaż do połowy.
Olej dobrze rozgrzać i dopiero wtedy wrzucać porcjami kurczaka.
Można pomagać sobie łyżką, nie oszczędzać na cieście, kurczaki mają być dobrze nim pokryte.

Smażyć w głębokim oleju na rumiano z obu stron, po wyjęciu z oleju odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać od razu, jednak na zimno też nie są złe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation