Kuchnia

Kurczak indyk i inne

korma z kurczaka
składniki:
60 ml oleju rzepakowego
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
5-centymetrowy kawałek kory cynamonu
2 listki laurowe
po 1 łyżce mielonej kurkumy i kolendry
po pół łyżeczki pieprzu cayenne i mielonego kminu
375 ml bulionu drobiowego1
1 szklanka sosu pomidorowego z puszki2
1 łyżka cukru
sól
1 kg filetów z kurczaka pokrojonych w paski
125 ml maślanki
90 g niesolonych prażonych nerkowców
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

wykonanie:

w dużym garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. dodajemy cebulę, smażymy ok. 3 minut, aż zacznie mięknąć. dodajemy czosnek, imbir, korę cynamonu, listki laurowe, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne i kmin. smażymy ok. 1 minuty, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat i równo pokryją cebulę. wlewamy bulion, sos pomidorowy, wsypujemy cukier i łyżeczkę soli, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. wkładamy mięso, mieszamy. częściowo przykrywamy garnek i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.

na ok. 15 minut przed końcem gotowania kurczaka maślankę i nerkowce miksujemy na puree, dokładamy do kurczaka, mieszamy by wszystko się połączyło. gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos dobrze się zagrzeje i zgęstnieje. zdejmujemy z ognia, wyciągamy listki laurowe i cynamon.

podajemy z ryżem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation