POMIDORY FASZEROWANE Z PURÉE PACHNĄCYM CZOSNKIEM I Z OLIWKAMI
SKŁADNIKI
8 okrągłych, mięsistych pomidorów (średnica 10-12 cm)
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
Sól
Pieprz
2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Oliwa z oliwek (do natłuszczenia naczynia żaroodpornego)
SOS
Miąższ wydrążony z 8 pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
PURÉE
2 ząbki czosnku
700 g ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
50 g oliwek zielonych, pokrojonych na ćwiartki
100 g śmietany 30%
PRZYGOTUJ
Naczynie żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
POMIDORY
Odcinamy małą część dolnej części pomidorów. Górę pomidorów odcinamy i odkładamy. Za pomocą małego noża oddzielamy miąższ, a następnie łyżeczką wyciągamy go z pomidorów do miseczki. Pomidory obracamy, żeby usunąć z nich resztki soku. Obracamy z powrotem i każdy pomidor w środku doprawiamy solą i pieprzem. Odcięte dolne części wkładamy do środka pomidora.
FARSZ
Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w kosteczkę cebulę i jeden, bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki oraz ostrą paprykę. Farsz wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Pomidory faszerujemy mięsem, przykrywamy odciętymi czapeczkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek (dno naczynia żaroodpornego również), doprawiamy solą, pieprzem, wkładamy do piekarnika na 50 minut.
SOS
Wydrążony miąższ z pomidorów miksujemy, gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy całość i stawiamy na mocnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Zredukowany sos pomidorowy ponownie miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
PURÉE
Gotujemy 700 g obranych i pokrojonych na mniejsze części ziemniaków. Gotujemy do zupełnej miękkości, żeby łatwiej zrobić purée. Do czystego garnka wlewamy olej rzepakowy, na zimny tłuszcz wrzucamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki i 100 g śmietany. Całość miksujemy za pomocą blendera. Oliwki kroimy na ćwiartki. 3/4 pokrojonych oliwek dodajemy do purée. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy pomidory. Purée wykładamy na talerz. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.
http://kuchnialidla.pl/product/Pomidory-faszerowane-z-puree-pachnacym-czosnkiem-i-z-oliwkami