Kuchnia

przekąski

Nadziewane bataty
Słodkie ziemniaki - samo zdrowie! I do tego jakie pyszne :)

Bataty zawierają bardzo dużo witamin i innych składników ważnych dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dzięki tym składnikom poprawia się nasza pamięć oraz wzrok, więc warto je spożywać.

Pomysłów na przygotowanie batatów jest wiele, u mnie dzisiaj faszerowane, zapiekane w piekarniku, warte wypróbowania :)


Czego potrzebujemy?


3 duże bataty
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
250 g dowolnej szynki/ kiełbasy
kilka łyżek jogurtu greckiego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej


Robimy!

Bataty obieramy, przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ za pomocą noża i łyżeczki. 1/2 miąższu kroimy w kostkę. Łódki z batatów smarujemy olejem, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ oraz kiełbasę, chwilę podsmażamy (ok 10 minut, tak żeby warzywa były nadal jędrne). Na koniec dodajemy przyprawy.
Podpieczone bataty smarujemy sporą ilością jogurtu, nakładamy farsz i posypujemy wierzch pieprzem, zapiekamy jeszcze 10 minut (temperatura jak wcześniej).




Wskazówka

Bataty z reguły są dosyć mdłe, więc nie żałujmy przypraw :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation