Kuchnia

Puchatkosłodkości

Muffinki marchewkowe

Składniki:
- 2 szklanki tartej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- aromat waniliowy
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche produkty: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej – rozmącić jajko, dodać olej, marchewkę, cukier i aromat waniliowy. Wymieszać mokre składniki i przelać je do miski z suchymi. Wszystko razem dokładnie zamieszać. Formę do muffinek powykładać papierowymi papilotkami, wyłożyć do każdego wgłębienia po dwie łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na ok. 25-30 min. Przygotować lukier: cukier wymieszać dokładnie ze skórą i sokiem pomarańczowym na gładką masę. po upieczeniu muffinki przestudzić i polukrować. Można też podawać z innymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation