Kuchnia

sałatki-przekąski

Świeże sałatki w słoiku - sposób na lekki i zdrowy lunch w pracy | RiE World
Są trzy proste reguły, o których trzeba pamiętać przygotowując taką sałatkę.

Ciężkie składniki i sos idą na sam dół

Sekretem do tego żeby sałatka nie podchodziła wodą jest prawidłowe układanie składników warstwami. Na sam dół dajemy sos, a na niego ciężkie i najbardziej masywne składniki, które nie wchłoną sosu. Na przykład fasola, czy gotowany burak, surowa marchewka grubo pokrojona itd. Potem lżejsze składniki, a na sam koniec mix liści sałaty, szpinak, rukola itd.

Nie zapominamy o zdrowych proteinach

To one dodają sytości lekkiej sałatce. Dodając proteiny zapewniamy, że nasz posiłek jest zbalansowany i posiada wszystkie niezbędne elementy odżywcze.

Sałatka, która zawiera mięsne składniki nie może być przechowywana w lodówce dłużej niż 3 dni.
Sałatka z kurczakiem i rukolą z sosem musztardowo-miodowym


Sos musztardowo-miodowy:
● 2 łyżki majonezu
● 2 łyżeczki musztardy
● 1 łyżeczka miodu

Sałata:
● ¼ szklanki czerwonej fasolki z puszki
● 1 łyżka posiekanego szczypiorku
● ½ szklanki grillowanego lub duszonego kurczaka curry
● ½ pomarańczy, oczyszczonej ze skórki i pokrojonej na kawałki
● ¼ szklanki orzechów nerkowca
● 1 szklanka rukoli

Przygotowanie: Najpierw mieszamy razem wszystkie składniki na sos. Wlewamy sos na dół słoika i układamy pozostałe składniki sałatki po kolei tak jak są podane na liście.

Sałatka ze smażoną wątróbką, żurawiną i szpinakiem


Sos żurawinowy z octem balsamicznym:
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
● 1 szklanka posiekanej cebuli
● 2/3 szklanki żurawin lub sosu żurawinowego
● 2 łyżki octu balsamicznego

Sałatka:
● ¼ szklanki selera naciowego
● 1 łyżka posiekanej cebulki czerwonej
● 200g wątróbki
● ¼ szklanki żurawiny
● ¼ szklanki orzechów włoskich
● 1 szklanka szpinaku

Przygotowanie: Najpierw robimy sos. Rozpuszczamy na małej patelni 2 łyżki masła na średnim ogniu, dodajemy cebulę, rozmaryn, dusimy aż cebula zmięknie, około 3-5 minut. Dodać sos żurawinowy i ocet, wymieszać aż żurawiny się rozpuszczą, około 3 minut. Dać ostygnąć. Wlewamy sos na dół słoika i układamy pozostałe składniki sałatki po kolei tak jak są podane na liście.

Sałatka z kaszą gryczaną i serem feta


Sos jogurtowo-czosnkowy:
● ¼ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
● 1 mały ząbek czosnku
● 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
● sól i pieprz do smaku

Sałata:
● ¼ szklanki grubo pokrojonych buraków
● ¼ szklanki grubo pokrojonego ogórka
● ½ szklanki gotowanej kaszy gryczanej
● ¼ szklanki zasmażanej cebulki
● 2 łyżki pokruszonego sera Feta
● 1 szklanka sałatka lodowa

Przygotowanie: Najpierw mieszamy razem wszystkie składniki na sos. Wlewamy sos na dół słoika i układamy pozostałe składniki sałatki po kolei tak jak są podane na liście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation