Kuchnia

Desery

Owocowy clafoutis

Składniki
ilość porcji: 6

3 jajka
1/3 szklanki + 2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki masła
300 g czereśni lub malin

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 40min. › +10min. odstawienie › Gotowe w: 55min.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić okrągłą foremkę.
Jajka zmiksować z cukrem, wanilią, śmietaną, mąką i solą. Odstawić na 10 minut.
Masło roztopić i podsmażyć czereśnie. Posypać 2 łyżkami cukru. Kiedy owoce puszczą sok, przełożyć do przygotowanej foremki.
Na owoce delikatnie wyłożyć ciasto.
Piec przez 40 minut.
Kiedy ciasto przestygnie można je posypać cukrem pudrem.

Najlepiej podawać na ciepło z kwaśną śmietaną, bitą śmietaną lub z lodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation