Kuchnia

kuchnia

Jagodzianki, najlepsze ciasto drożdżowe
12 dużych lub 25 mniejszych (zrobiłam mniejsze, ale już w tym tygodniu zamierzam upiec 'wielkoludy, a raczej 'wielkodzianki'')
znalezione u Liski

Ciasto:
7 g drożdży instant lub 20 świeżych
250 ml mleka
100 g masła
1 cukier waniliowy
450 g mąki (ok. 3 szklanek)
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
120 g gotowanych poprzedniego dnia, utłuczonych ziemniaków*

Nadzienie dla jagodzianek:
około 300-400g jagód wymieszanych z cukrem pudrem i cukrem waniliowym


Nadzienie dla drożdżówek z serem:
250g twarogu zmiksowanego z żółtkiem jajka, cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru pudru


Drożdże rozrobić z 1 łyzeczką cukru, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki zagniatając elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki.
Z ciasta uformować kulę, którą przełożyć do miski. Przykryć folią i zostawić do wyrastania na ok. 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić objętość. Z ciasta formować bułeczki (ok. 12 sztuk). Każdą rozpłaszczyć, na środku kieliszkiem nakładać nadzienie i zlepić w kulkę.
Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach, 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek) - do zrumienienia.

Liska radziła ostudzić na kuchennej kratce.. jednak u mnie w domu nikomu nie przeszkadzała ich wysoka temperatura, podczas zajadania ;)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation