Kuchnia

kuchnia

3-bit
Składniki

400 g herbatników maślanych

Masa karmelowa:

duża puszka karmelu (gotowego lub z tego przepisu: karmel)

Masa budyniowa:

0,5 l mleka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
150 g masła śmietankowego

Masa śmietanowa:

400 g śmietany 30%
2 śmietan-fixy
0,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

Karmel: Otwieramy puszkę z karmelem. Jeśli karmel jest zimy i gęsty, wstawiamy puszkę do garnka z wodą (do około pół wysokości puszki) i podgrzewamy na małym ogniu, aż karmel się ogrzeje i stanie się bardziej płynny.
Masa budyniowa: Odlewamy 3/4 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i żółtka, dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Mieszankę wlewamy wolnym strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Budyń gotujemy kilka minut, a następnie studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń dalej ucierając, aż uzyskamy gładką puszystą masę.
Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy, następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i ubijamy do uzyskania gęstej kremowej masy.
Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy na niej jedną warstwę herbatników.
Herbatniki smarujemy ciepłym karmelem.
Na karmel układamy drugą warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarowujemy masę budyniową.
Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
Na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanową i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation