Kuchnia

kuchnia

eintopf: cytrynowy kurczak pieczony z oliwkami, czosnkiem i ziemniakami
Składniki:

3 ćwiartki kurczaka
4 pałki kurczaka
2 główki czosnku, przecięte na pół
8 ziemniaków, umytych, pokrojonych w ćwiartki
2 cytryny, pokrojone w plastry
garść zielonych oliwek
3/4 szklanki białego wina
listki świeżego tymianku
oliwa


marynata:

sok z 1 cytryny
suszony tymianek
sól, pieprz




Kurczaka umyjcie i włóżcie do miski, zalejcie sokiem z cytryny, posypcie tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawcie na co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzejcie piec do 200'C. W brytfance wyłóżcie kurczaka, cytryny, ziemniaki, czosnek i oliwki, zalejcie wszystko winem i skropcie porządnie oliwą. Kurczak ma leżeć skórą do góry. Ponownie doprawcie solą i pieprzem. Pieczcie 1/2 godziny, a następnie zwiększcie temperaturę do 220'C i pieczcie kolejne 30-40 minut, aż skórka kurczaka zbrązowieje. Danie podawajcie posypane świeżym tymiankiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation