Kuchnia

kuchnia

Najprostsze i najlepsze ciasto bez pieczenia! Potrzebne będą: – puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej (600g), – 6 – 7 herbatników, – 3 szklanki mleka, – 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią, – 125 g masła, – 4 łyżki mąki pszennej, – 5 łyżek mąki ziemniaczanej, – 4 jajka, – 600 ml śmietany kremówki 36%, – łyżka cukru pudru, – 100 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy jedną warstwę herbatników. Jeśli używamy mleka skondensowanego, należy je razem z puszką gotować w garnku z wodą, na małym ogniu, przez 3 godziny (puszka musi być całkowicie zakryta przez wodę). Gotową masę krówkową wystarczy podgrzać puszkę w gotującej się wodzie, do uzyskania płynnej konsystencji. Masę wykładamy na herbatniki, tak, aby wszystkie równo przykryć i układamy drugą warstwę herbatników. Robimy budyń: Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Resztę mleka miksujemy z jajkami i mąką (pszenna + ziemniaczana) i wlewamy do gorącego mleka z masłem i cukrem. Całość gotujemy przez ok 2 minuty, energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek. Po uzyskaniu budyniowej konsystencji, przelewamy (jeszcze gorące) na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. W tym momencie owijamy całą formę folią spożywczą, schładzamy i wkładamy do lodówki co najmniej na całą noc. Herbatniki muszą być miękkie. Ciasto wyciągamy, odwijamy z folii. Ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę, pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru. Przekładamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą. Można od razu pokroić i podać
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation