Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kulki mięsne z sosie pomidorowo-ziołowym z cukinią i marchewką


Składniki:

kulki mięsne:

500 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki oleju

sos:

1,5 szkl. przecieru pomidorowego z kartonu (passaty)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 mała cukinia
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka majeranku
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
1-2 łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Wyrabiamy farsz.
Z farszu formujemy małe kulki (ok. 16-18 szt.).
Obsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na rumiano.
Zdejmujemy z patelni, możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na tą samą patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka, chwilę przesmażamy aż cebula stanie się szklista.
Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię ze skórką i smażymy około 1 minuty.
Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy oraz obsmażone kulki mięsne. Całość dusimy około 20 minut na małym ogniu.
Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Podajemy np. z kaszą, makaronem lub pieczywem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation