Kuchnia

jedzonko

Placek po zbójnicku

z podanych składników wychodzi 8 placków o średnicy 26-28 cm

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól, pieprz, majeranek

Sos:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 250 g bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
Oraz:
- kwaśna śmietana np. 18%
- żółty ser

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dodać jajka, przyprawy i mąkę. Dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać więcej mąki (i na odwrót). Placki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor.

Sos: Piersi kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki, ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć, następnie dodać pokrojoną paprykę ugotowanego kurczaka. Poddusić.

Dodać pokrojonego pomidora (bez skórki) i bulion. Razem poddusić. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
Połowę placka polać sosem, przykryć druga połową, polać sosem i śmietaną. Posypać startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation