Kuchnia

ciasta

Smaki Alzacji : Mus porzeczkowo malinowy

Mus porzeczkowo malinowy
inspiracja własna

Składniki: na biszkopt klik
Składniki: na mus malinowy

150g pure z malin bez pestek
30g cukru
30g mleka
7g żelatyny w listkach
100g śmietany 36%
sok z jednej cytryny
50ml malinówki


Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie. Pure z malin + cukier + mleko należy przełożyć do większego naczynia, które postawić na garnku z gotującą się wodą. Gdy pure będzie gorące a cukier się rozpuści można włożyć namoczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Do miski włożyć kostki lodu, które zalać zimną wodą i przełożyć naczynie z pure malinowym do miski z lodem. W tym czasie ubić śmietanę na 80% czyli ma być nieco luźna i odstawić. Gdy pure jest schłodzone dodać sok z cytryny oraz malinówkę i wmieszać śmietankę. Ponownie przełożyć do miski z lodem i odczekać aż zacznie gęstnieć.

Według przepisu powyżej przygotować mus z czarnej porzeczki- proporcje o połowę mniejsze tylko na spód torcików.
Na blaszkę wyłożyć papier do wypieków, umieścić na nim ranty o kształcie łezki i wylać do połowy rantu mus malinowy, schłodzić a następnie na schłodzony mus wylać warstwę musu porzeczkowego na który od razu nakładamy wycięty biszkopt i dociskamy do środka. Chłodzimy lub mrozimy ( jest wtedy szybciej ), podgrzewamy palnikiem rant, wyciągamy go i przekładamy na talerzyki desery. Dekorujemy owocami i ewentualnie kwiatami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation