Kuchnia

ciasta

Przepis na ciasto porzeczkowiec - składniki na ciasto:
170 g cukru + 90 g cukru
40 g kakao
125 ml wody
150 ml oleju
5 jajek
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

wykonanie:
Kakao, 170 g cukru, wodę oraz olej umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (mieszając) do rozpuszczenia się cukru. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier (ubijamy) a następnie dodajemy stopniowo żółtka (ubijamy). Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenie oraz sodą. Do masy jajecznej wlewamy masę kakaową i przy pomocy np. sylikonowej szpatułki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i również przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22x33cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty.

składniki na masę serową:
500 g sera (ja użyłam naturalnego, wiejskiego, który zmiksowałam na gładką masę w Thermomixe)
40 g cukru pudru
200 g miękkiego masła

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy na gładką masę

składniki na krem śmietanowy:
400 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Serek rozmiksujemy w osobnym naczyniu, następnie doda jemy śmietankę i miksujemy na gładką masę.

dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
50 g gorzkiej czekolady startej
100 ml nalewki porzeczkowej wymieszanej z 25 ml wody

wykonanie cista:
Pierwszy blat ponczujemy nalewką, rozsmarowujemy 1/2 dżemu porzeczkowego, wykładamy całą masę serową, przykrywamy drugim blatem, ponczujemy, rozsmarowujemy pozostały dżem, wykładamy krem śmietanowy, wierzch posypujemy czekoladą. Całość schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation