Kuchnia

ciasta

GRUSZKOWIEC

Ciasto:
¾ szklanki oleju ( u mnie ryżowy ale można użyć rzepakowego lub słonecznikowego
½ szklanki cukru
125 ml wody
4 pełne łyżki gorzkiego kakao
5 dużych jajek
2 łyżki cukru
1 i ½ szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody

Krem

puszka gruszek w syropie ( 850 g)
łyżka cukru
2 jajka
budyń śmietankowy
łyżka mąki
łyżka skrobi kukurydzianej ( można użyć ziemniaczanej)
galaretka gruszkowa
25 dag Kasi lub masła
dodatkowo dżem , u mnie z czarnej porzeczki około 300 ml
8 michałków kawowych
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Najpierw ciasto:
Wodę, olej cukier i kakao mieszam i doprowadzam do zawrzenia , odstawiam do wystudzenia.
Następnie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaję porcjami cukier , następnie po jednym żółtku , masa musi być pulchna, dobrze ubita, cały czas ubijając przekładam masę kakaową.

Mąkę , sodę i proszek przesiewam i dodaję po trochu do masy , mieszam delikatnie na najniższych obrotach robota.
Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia ( tylko spód)
Gotowe ciasto wykładam do blaszki ( 33 x 24) wyrównuje, wsadzam do nagrzanego piekarnika, piekę 40 minut w 180 st C


Po upieczeniu studzę i przekrawam na dwa blaty.


Masa:
Gruszki odcedzam syropu ( syrop zostawiam na budyń) i kroje na mniejsze kawałki.
Syrop uzupełniam wodą , tak aby było pół litra , w niewielkiej ilości mieszam jajka,mąki, budyń i cukier, resztę zagotowuję, i wlewam mieszankę , gotuję jak zwykły budyń . Do gorącego wsypuję galaretkę ( proszek) mieszam i odstawiam aby trochę przestygło. Jak masa jest lekko ciepła wkładam na wierzch Kasię i dokładnie miksuję całość.


Jeden blat ciasta smaruję dżemem. W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z demem i wyrównuję , nakrywam drugim blatem . Wierzch smaruję resztą masy i posypuję pokruszonymi michałkami.

Odstawiam ciasto do zimnego w celu stężenia. Po godzinie można kroić ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation