Kuchnia

Przepisy

Syrop do grzanego wina
Jeśli sprezentujesz komuś korzenny syrop do grzańca, to możesz mieć pewność, że obdarowany będzie myślał o tobie bardzo ciepło. Szczególnie kiedy w mroźny zimowy wieczór będzie popijać rozgrzewające wino.

Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 2 butelki po 250 ml
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
200 ml soku z czarnej porzeczki (nie z koncentratu)
200 ml wody
100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
14 goździków
10 łupinek z ziarnami kardamonu zgniecionych w moździerzu
2 laski cynamonu
2 gwiazdki anyżu
200 g cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w rondelku. Gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu.
Przecedź syrop i przelej do wyparzonych butelek. Jedna butelka syropu wystarczy do przygotowania grzańca z jednej butelki czerwonego wytrawnego wina.

Dominika Wójciak/styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation