Kuchnia

Przepisy

Domowe omleciki | Dr. Oetker: Blog Kulinarny Pani Tereska

Składniki:
Biszkopt:

4 jajka (białka i żółtka osobno)
70 g cukru (4 łyżki)
70 g mąki (około 4 łyżki)
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
1 opakowanie Cukru wanilinowego 8g Dr. Oetkera
Nadzienie:

500 ml schłodzonej śmietanki 30%
1 opakowanie Masy śmietanowej Dr. Oetkera
½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.

Żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Następnie dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie zmiksowałam na niewielkich obrotach. Białka ubiłam na sztywną pianę i stopniowo wmieszałam ją delikatnie szpatułą do masy (aż do połączenia składników). Masa z żółtek będzie gęsta, ale nie martwcie się – piana z białek ją rozrzedzi i ostatecznie powstanie delikatna puszysta masa. Pamiętajcie, aby nie mieszać za mocno, a delikatnie obracać masę szpatułą, żeby piana równomiernie się rozprowadziła w masie. Kiedy masa miała jednolitą konsystencję, przełożyłam ją do woreczka, odcięłam koniec i wyciskałam na blachę owalne kształty (długości około 8-10 cm - mi wyszło 20 sztuk).

Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 10-12 minut, aż biszkopciki były lekko złote. Po upieczeniu wyjęłam je z piekarnika i odstawiłam do przestudzenia. Odczepiłam je od papieru, a następnie parami owijałam biszkopciki w ten sam papier, na którym wcześniej je piekłam i odłożyłam na około 10-15 minut do całkowitego ostygnięcia (nie zwijajcie ich w rulon, omleciki mają leżeć płasko). Zawinięcie w papier powoduje że biszkopciki nie będą suche i sztywne tylko giętkie, co ułatwi nam zginanie ich w pół i nie będą pękały na zgięciu :)

Gdy omleciki wystygły, schłodzona śmietankę ubiłam na sztywno, a pod koniec ubijania dodałam masę śmietanową i zmiksowałam na niskich obrotach. Gotową masę przełożyłam do woreczka z ozdobną końcówka. Każdy biszkopcik, trzymając w dłoni, zginałam w pół, a niewielką łyżeczką nakładałam do środka dżem porzeczkowy, po czym dookoła wyciskałam śmietankowa masę.

Gdy wszystkie omleciki miałam gotowe oprószyłam je na koniec cukrem pudrem ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation