Kuchnia
Przepisy
Knedle na parze z nadzieniem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną
Składniki
10g drożdży
1 łyżka cukru
¼ szklanki ciepłego mleka
250g mąki pszennej
2 łyżki masła, roztopionego
1 żółtko
Szczypta soli
150g konfitury porzeczkowej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
200ml śmietany 18%
Knedle na parze z nadzieniem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną
1 zdjęcie zostało dodane dla tego przepisu
Zgłoś naruszenie zasad
4 / 5 (4 głosy)
Czas przygotowania: > 60 minut
Danie dla:4 osób
Poziom trudności:Łatwe
Dodaj do ulubionychDrukuj przepis
Share on facebookShare on diggShare on googleShare on twitterMore Sharing Services2
Podobne przepisy
Pierogi z wędzonym łososiem, czarnym sezamem i ricottąPierogi z wędzonym łososiem, czarnym sezamem i ricottą
Szarlotka na kruchym cieście z solonym karmelem
Filety z dorsza na placuszkach z cukinii i marchwii z pesto z rukoli i kawiorem z pstrąga tęczowego
Ciasto na naleśniki
Składniki
10g drożdży
1 łyżka cukru
¼ szklanki ciepłego mleka
250g mąki pszennej
2 łyżki masła, roztopionego
1 żółtko
Szczypta soli
150g konfitury porzeczkowej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
200ml śmietany 18%
Etapy przygotowania
1
Wymieszać drożdże z cukrem w mleku i odstawić na 15 minut. Następnie Przesiać mąkę dodać rozczyn drożdżowy, masło, żółtko i sól. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto zacznie z łatwością odchodzić od dłoni zakryć bawełnianą, wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
2
Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką i wyciąć z niego kółka średnicy ok. 8cm. Na połowę kółek nałożyć po łyżce konfitury porzeczkowej, następnie zakrywać resztą kółek i sklejać, tworząc okrągłe knedle.
3
Ułożyć surowe knedle na sitku do gotowania na parze. Gotować przez 15 minut. W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno. Roztopić 2 łyżki masła na patelni razem z cukrem. Gotowe knedle podawać na gorąco z dodatkiem bitej śmietany, polane sosem z masła i cukru.
MA==