Kuchnia

KUCHNIA

NALEŚNIKI Z MĄKI GRYCZANEJ

składniki (na 7-8 sztuk śr. 30 cm):

- szklanka (250 ml) mąki gryczanej
- 2 jajka
- szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
- szklanka wody mineralnej (lub zwykłej, z mineralną są bardziej puszyste, można też pominąć mleko i wykonać naleśniki na samej wodzie)
- 1/4 łyżeczki soli

- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Składniki zmiksować i odstawić na 15-30 minut. Patelnię bardzo mocno rozgrzać (to ważne!), wlać kilka kropli oleju i rozprowadzić po całej powierzchni. Wylać możliwie cienką warstwę ciasta i szybko rozprowadzić ją poruszając patelnią. Jeśli ciasto rozpływa się wolno i opornie, należy dodać więcej wody lub mleka. Kiedy całe ciasto się zetnie, przewrócić naleśnik szeroką łopatką i smażyć ok. pół minuty. Przełożyć na talerz. Przed nalaniem następnej porcji ciasta należy masę ponownie dobrze wymieszać. Przy smażeniu drugiej sztuki można już nieco zmniejszyć ogień pod patelnią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation