Kuchnia

KUCHNIA

Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym

Potrzebujemy:
200 g makaronu pióra
50 g wędzonego boczku
pół cebuli
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
50 g suszonych pomidorów
200 g krojonych pomidorów z puszki
sól i pieprz
liście bazylii
ser dojrzewający do podania

Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation